Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi 2017-2018 adli yılı kapanış oturumunu dün gerçekleştirdi. Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, yabancı uyrukluların suç işleme oranındaki artışa dikkati çekerek uyardı
VİZEYİ CİDDİYE ALIN: Aksun: Vize verirken sabıka kayıtlarını inceleyin. Daha sık kontroller yaparak potansiyel suçluların ülkeye girişini engelleyin. Vize verildikten sonra da kontrolün devam etmesi gerek
TERÖRİST BİLE VİZE ALDI: Aksun: Kısa bir süre önce karara bağladığımız bir davada Türkiye’de terör örgütü sabıkası olan bir kişinin ülkeye turist vizesi ile giriş yaptığını tespit ettik. Vize ile giriş yapıp kısa süre sonra suç işledi
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin adli yıl kapanış oturumunda, mahkemenin görev alanında bulunan Mağusa ve İskele’deki adli vakalara ilişkin istatistikler de açıklandı.
2017-2018 Adli yılın tamamlanmasıyla Mağusa Ağır Ceza heyeti 179 dosyayı kapatırken, 41 dosya yeni adli yıla kaldı. Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Pınar Beyoğlu ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan heyet dün adli kapanışı gerçekleştirdi.
Kapanışta Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, İskele Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Mağusa Polis Müdür Yardımcısı Bekir Abatay, Denetimli Serbestlik Kurulu üyesi Müfettiş Halil Mısırlı ve Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem hazır bulundu.
İldeniz: İki cinayet dosyasını kapattık
Adli yılın ilk kapanış konuşmasını Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz yaptı. İldeniz, 18 Eylül 2017 yılında ilk oturumunu yapan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin 8 Ağustos tarihine kadar geçen sürede 179 davanın sonuçlandırıldığı, 41 davanın ise 2018-2019 yılı yeni Adli Yıla kaldığı bilgisini verdi.
Kıdemli Savcı, ağır ceza mahkemesinde görüşülecek 11 davanın ise evrak üzerinden veya ilk tahkikat duruşmalarının tamamlanarak sevk edileceğini kaydetti.
İki “Taammüden adam öldürme” davasının görüşüldüğünü birinin yakın zamanda kararının okunduğunu, bir diğer dosyanın ise kararının 13 Eylül tarihinde açıklanacağını ifade eden İldeniz, uyuşturucu suçlarında da ciddi bir artış gördüklerini üzülerek belirttiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıla oranla uyuşturucuda ciddi artış
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz yıl adli kapanışında uyuşturucu davalarını 53 dosya ile kapatırken, 2017-2018 yılı kapanışında 80 uyuşturucu dosyası karara bağlandı.
Mağusa Kaza Savcılığı’nda görevli Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, dönem boyunca mahkeme gündemini meşgul eden davalarla ilgili uyuşturucunun yanı sıra, 23 ev açma- sirkat dosyası, 16 vahim yaralama dosyası, 9 ateşli silah dosyası, 5 18 yaşından küçük çocuğa cinsel istismar dosyası, 9 eski eser dosyası, 6 sahte evrak dosyası, 7 müstahdem tarafından sirkat dosyası, 4 sahte banknot dosyası, 3 soygun dosyası, 2 kamu görevlisi tarafından sirkat dosyası, 2 ölümlü kaza dosyasının tamamlandığını açıkladı.
2018-2019 yılı yoğun başlayacak
2018-2019 Adli Yıl Dönemi’ne aktarılan 41 dosya bulunduğunu belirten İldeniz, uyuşturucu ve tecavüz suçlarındaki artışa vurgu yaptı.
İldeniz, yeni adli yılda 14 uyuşturucu dosyası, 5 bina açma dosyası, 5 tecavüz dosyası, 5 ölümlü kaza dosyası, 4 evrak sahteleme dosyası ve 1 ağır yaralama dosyasının olduğunu ifade etti.
İskele’den iki kişi yargılanmayı bekliyor
İskele Polis Müdürü Ahmet Beşerler, polis hücrelerinde tutuklu bulunmadığını, dönem içinde ise 2 kişinin teminat emri gereği cezaevine gönderildiğini açıkladı.
Bunların 1 tanesinin iki kişinin ölümüne sebep olma olduğunu belirten Beşerler, diğer bir kişinin ise hırsızlık olduğunu açıkladı.
8 ayda 288 cürüm dosyası
Mağusa Polis Müdür Yardımcısı Bekir Abatay ise polis müdürlüğü dosyaları ile ilgili bilgi aktardı.
Bekir Abatay, 2018 yılı Ocak- Ağustos ayları arasında 288 cürüm dosyası dosyalandığını bunların üçünün ölümlü kaza olduğunu ve şuan Mağusa bölgesinden Merkezi cezaevinde 13 kişinin hükümsüz tutuklu olarak beklediğini, 7 kişinin ise Gazimağusa Polis Müdürlüğü hücrelerinde tutuklu olduğunu kaydetti.
Bilmem: 525 tutuklu ve hükümlü var
Kapanış seremonisinde, Merkezi Cezaevi’nin durumu ile ilgili bilgi veren Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevindeki mahkum ve tutuklu sayısının 525 olduğunu, bunların 330’nun hükümlü tutuklu, geriye kalan 195 kişinin ise hükümsüz tutuklu olduğunu açıkladı.
65 tutuklunun, Mağusa, 2 tutuklunun ise İskele bölgelerine ait olduğunu söyleyen Bilmem, 3 ayı geçmiş hükümsüz tutuklunun ise bulunmadığını belirtti.
46 kişi iade bekliyor
Merkezi cezaevi Müdürü Metin Bilmem, 46 kişinin Türkiye Cumhuriyeti’ne iade beklediğini, 5 kişi ile ilgili kararın Resmi Gazetede yayımlandığını, 22 kişinin iade kararı beklediğini, 19 kişinin ise Savcılık görüşü beklediğini ifade etti.
Yeni cezaevi için yılsonu haberi
Kapanış konuşmasında Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun’un yeni cezaevi ile ilgili sorusunu cevaplayan Bilmem, yeni cezaevinin yapımı ile ilgili şirketin 2019 yılı Mart ayı sözünün verildiğini, İçişleri Bakanlığı’nın ise yeni cezaevi ile ilgili yılsonuna tarih verildiğini kaydetti
İki yılda 219 kişi Denetimli Serbestliğe başvurdu
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi bu yıl ilk kez kapanış konuşmasında Denetimli Serbestlik Kurulu üyesine de yer verdi.
2016 yılı Eylül ayında yasası geçen Denetimli Serbestlik ile ilgili Denetimli Serbestlik Kurulu üyesi Müfettiş Halil Mısırlı da bilgi verdi.
Müfettiş Halil Mısırlı, son iki yılda 219 kişinin Denetimli Serbestliğe başvurduğunu, 71 kişinin ihlal ettiğini, 52 kişinin ise başarı ile tamamladığını 96 kişinin ise sürecinin devam ettiğini kaydetti.
Mısırlı, Mağusa bölgesinde 31 kişinin Denetimli Serbestliğe başvurduğunu 27 kişinin sürecinin devam ettiğini, 4 kişinin ise ihlal ettiğini ifade etti.
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesinde 2016-2017 yılında 32 kişinin, 2017-2018 yılında ise 31 kişinin Denetimli Serbestlikten faydalandığını kaydeden Müfettiş Halil Mısırlı, 2016 yılında yanan Devlet Laboratuarına da vurgu yaptı.
Mısırlı: İki yıldır kan ve idrar tahlili yapılmıyor
Müfettiş Halil Mısırlı, 2016 yılında yanan Devlet Laboratuarının henüz işleyiş kazanmadığını ve kan ve idrar tahlillerinin yapılmadığına dikkati çekti.
Mısırlı, ayrıca Denetimli Serbestlik Yasasında mesai saatleri içinde istenilen 2 saatte Milli eğitim Bakanlığı gözetiminde bağımlılara ders verilmesinin zorunlu olduğuna ancak yasanın 2 yıldır geçtiğini ve bu süreçte hiçbir şekilde ders verilmediğine vurgu yaptı.
Aksun yabancı uyruklu suçlu artışına dikkati çekti
Kapanış konuşmasında suç oranlarının azalacağı yerde ciddi bir artış gösterdiğine vurgu yapan Mahkeme başkanı Fadıl Aksun, uyuşturucu suçlarındaki artışın vahametinin de gözler önünde olduğunu ifade etti.
Aksun, “Adalette ceza sistemi kontrolle sağlanabilir. Bir yıl boyunca gördüğümüz davalarda farklı suçlardan getirilen yabancı uyruklu sanıkların gerek yaptığı beyanlarda gerekse mahkemenin sorgusunda yasal statüleri olmadan kaçak bir şekilde ülkemizde kaldıklarını gözlemledik. Sanıkların birçoğu turist vizesi ile ülkeye giriş yaptıktan sonra, kaçak bir şekilde yaşamlarını burada sürdürüp suç işledikleri aşikârdır. Ülkemizde yabancı uyruklu kişiler için çalışma yasa mevzuatı açıktır. Devlet daha sık kontroller yaparak, yabancı kişi çalıştıranları denetlemeli” dedi.
“Vize verirken sabıka kayıtlarına bakın”
Aksun, kişilere vize verildikten sonra kontrolün devam etmesi gerektiğini, huzurlarında kısa bir süre önce karara bağlanan davada Türkiye Cumhuriyeti’nde terör örgütü sabıkası olan bir kişinin ülkeye turist vizesi ile giriş yaptığını anımsattı.
Sanığın turist vizesi ile giriş yaptıktan kısa bir süre sonra hırsızlık ve soygun suçu işlediğini ifade eden Aksun, bir an önce vize ile girişlerin ciddi şekilde incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Aksun, “Vize verirken sabıka kayıtlarını inceleyin, daha sık kontroller yaparak potansiyel suçluların ülkeye girişini engelleyin” dedi.
“Savcılık ve polisin sanık haklarına riayet ettikleri anlaşılır”
Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Fadıl Aksun, kapanış konuşmasında, cezaevinde yargılanmayı bekleyip 3 ayı geçen hükümsüz tutuklunun bulunmayışının memnun edici olduğunu belirterek, bu durumdan ‘Savcılık ve polisin, sanık haklarına riayet ettiğinin’ anlaşıldığını kaydetti.
3. SAYFA
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 2025