İlk Kıbrıslı Türk hellim üreticisi, AB kalite programı kapsamında Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) Sertifikası almaya hak kazandı.
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, bugün ilk Kıbrıs Türk hellimi, PDO Sertifikası aldı.
Kıbrıs genelinde ilgili resmi denetlemeleri yapmak üzere yetkilendirilmiş uluslararası akredite kuruluşu olan Bureau Veritas, Kıbrıs Türk toplumundaki ilk denetimi bu yılın şubat ayında yaptı ve Kıbrıs Türk toplumundan ilk üreticinin PDO ürün spesifikasyonunda belirtilen gerekliliklere uygun olduğunu değerlendirdi.
Güney Kıbrıs’ta ise bazı Hellim üreticileri hâlihazırda PDO sertifikası almıştı.
Açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Genel Müdürü Mario Nava yapmış olduğu açıklamada,
“’Halloumi’/’Hellim’ Kıbrıs adasındaki her iki toplumun ortak mirasıdır. Bugün atılan bu önemli adım, AB’ye tam üyeliğin somut faydalarının Kıbrıs Türk toplumu için mevcut olduğunu göstermekte ve Kıbrıslı Türkleri AB standartlarına uyum sağlama yönünde ilerlemeye teşvik etmektedir. Bu bağlamda, ‘Halloumi’/’Hellim’ PDO süreci mini bir yeniden birleşme laboratuvarıdır. Kıbrıs’taki her iki toplumla birlikte çalışmaya, aralarındaki güvenin yeniden inşasına katkıda bulunmaya ve adada kapsamlı çözüme giden yolu açmaya kararlıyız” dedi.
TAK
GÜNDEM
14 Aralık 2025GÜNDEM
14 Aralık 2025SPOR
14 Aralık 2025SPOR
14 Aralık 2025GÜNDEM
14 Aralık 2025GÜNDEM
14 Aralık 2025SPOR
14 Aralık 2025
1
İthal şeftalide limit üstü bitki koruma ürünü
148488 kez okundu
2
Kafe İşletmecilerinden Sağlık Bakanlığının Önüne Kurmuş Oldukları ‘Mini Kafe’ İle Eylem Yaptı
121928 kez okundu
3
HEKİMOGLU’ndan MÜTHİŞ AÇILIŞ!!! 10.47
83966 kez okundu
4
Muz ve bağ üreticilerinin askıdaki zarar listesine cumaya kadar itiraz kabul edilecek
58011 kez okundu
5
İstanbul’da okullar tatil edildi
40043 kez okundu