Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Beste Oymen, halk sağlığını ilgilendiren alanlarda gıda mühendislerinin de görev yapması gerektiğini kaydetti.
Bu alana istihdamın ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesinin tercih değil, zorunluluk olduğunu ifade eden Oymen, yetkililere çağrı da yaptı.
Bazı süt ürünlerindeki bozulma iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Beste Oymen, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile olayın yaşandığı bölgedeki yerel yönetimde teknik uygunluğu denetleyecek gıda mühendisi olmadığını savundu.
Oymen, “Gıda üretimi ve güvenliği gibi doğrudan halk sağlığını ilgilendiren bir alanda uzman kadro bulunmaması önemli bir eksiklik” dedi.
“Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Genel Kurul gündemine sevk edildi
İçeriği Görüntüle
Ürünün raf ömrü dolmadan bozulmasının çoğunlukla üretim aşamasındaki teknik sorunları işaret ettiğini kaydeden Oymen, bu tür değerlendirmelerin gıda mühendisleri tarafından yapılabileceğini kaydetti.
Süt ve süt ürünlerinin mikrobiyolojik açıdan en riskli gıda grupları arasında olduğunu da hatırlatan Oymen, üretimden depolamaya, taşımadan satışa kadar tüm süreçlerde hijyen koşullarının sağlanması ve soğuk zincirin korunması gerektiğini ifade etti.
Gıda güvenliğinin tarladan sofraya uzanan bilimsel bir takip süreci olduğunu da anımsatan Oymen, üretim koşullarının uygunluğu, hammadde kalitesi, kontrolü, depolama sıcaklığı ve raf ömrü gibi birçok teknik parametrenin sürecin ayrılmaz parçası olduğunu belirtti.
Yasaların uygulanmasında zafiyet olduğunu da savunan Oymen, etkin bir denetim ve yaptırım sürecinin işletilemediğini de iddia etti.
Kaynak : Halkın Sesi
GÜNDEM
30 Nisan 2026GÜNDEM
30 Nisan 2026GÜNDEM
30 Nisan 2026SPOR
30 Nisan 2026SPOR
30 Nisan 2026GÜNDEM
30 Nisan 2026GÜNDEM
30 Nisan 2026
1
Kafe İşletmecilerinden Sağlık Bakanlığının Önüne Kurmuş Oldukları ‘Mini Kafe’ İle Eylem Yaptı
122824 kez okundu
2
HEKİMOGLU’ndan MÜTHİŞ AÇILIŞ!!! 10.47
87786 kez okundu
3
Muz ve bağ üreticilerinin askıdaki zarar listesine cumaya kadar itiraz kabul edilecek
58262 kez okundu
4
İstanbul’da okullar tatil edildi
45798 kez okundu
5
Norweç silahlı kuvvetleri kadınlardan oluşan özel kuvvetler eğitimlerini başlattı.
38251 kez okundu