Lefkoşa’da, Arasta Esnafı umduğu satışı yapamaz oldu. Güney’den Kuzey’e gelen insan artışının onları etkilemediğini söyleyen esnaf, umudunu kesmeden moralini yüksek tutmaya çalışıyor.
Lefkoşa’da, Arasta Esnafı eskisi kadar satış yapamadıkları için isyan ettiler. Güney’den Kuzey’e gelen insan artışının işerini iyi yönde etkilemediğini dile getiren Arasta esnafı, yapılan alışverişin sadece petrol ve ilaç üzerinde artış olduğunu söyleyip, satışlarında git gide daha fazla düşüş olduğunu söylediler.
Esnaf, hükümetten de işlerin düzelmesi ve ekonomik olarak güçlenmeleri için bir takım adımlar bekliyor.
Mehmet Başsın: Her türlü kısıtlanmaya maruz kalıyoruz
“Güney’den, Kuzey’e geçiş artmış olabilir fakat yapılan petrol alışverişini bile Güney Kıbrıs Gümrük Yöneticileri engelliyor. Bizim işletmemiz durumunda ise marka yasası var ve kapıdan geçişte kısıtlanılıyor ve her türlü kısıtlamaya maruz kalıyoruz. İnsanlar bizden alışveriş yaptıklarında bu marka kısıtlaması yüzünden karşıya geçiremiyorlar ve durum alışverişi kısıtlıyor.”
Zakir Can: Yazın gelişi esnafı kötü etkiledi
“Mayıs ayına kadar yapılan alışveriş durumu iyiydi fakat yazın gelişiyle bizim işlerimizde düşüş başladı. Kıbrıs bir turizm ülkesidir ve yazın gelişi insanları denize yönlendiriyor kimse buraya gelip sıcağın içinde alışveriş yapmak istemiyor buda doğal olarak bizim kazancımızı düşürüyor.”
Mehmet Başsın: Ekonomiye ufakta olsa bir katkı var
“Güney’den Kuzey’e geçişin artması bizim iş yerimizi etkilemedi, yine aynı şekilde satış yapıyoruz. Fakat Kuzey ekonomisini bu geçişlerin etkilediğini düşünüyorum, ekonomimize ufakta olsun bir katkıda bulunuyor.”
Özkan Zeki: Maydanozu bile Güney’den alıyoruz
“Yaklaşık bir aydır alışverişte bir düşüş var. Bazı esnaf Rum bizden bir bardak su bile almaz diyor, bu tamamıyla yalandır. Rum geldiği zaman alışveriş yapar, hatta Türk halkından daha fala alışveriş yapar, benim müşterilerimin yüzde 75’i Rum, yüzde 25’i Türk’tür. Tabi bunun etkisinden biride aşağı yukarı 60 yıldır buradayım, böyle olmasına rağmen 1 aydır işler durgunlaşmıştır. Herhalde o tarafta da bir enflasyon söz konusudur, halk kendini sıkıyor. Eğer Rum vatandaşı buradan alışveriş yapmasa burada kimse kalmaz ve tüm dükkanlar kapanır ve batar. Bizim halkımız maydanoza varana kadar gidip Güneyden almakta, sanırım bizim vatandaşımız Euro’nun durumunun farkında değil. İlaç ihtiyacı için geçen çok günde en az on kişiye eczane yeri tarif ediyorum.
Zihni Kalmaz: Rum’a bir çift ayakkabı bile satamıyoruz
“Benzin ve petrol konusunda olan artış bizi hiç etkilemedi. İlacı yasaklamadılar fakat sınırdaki polisler almamaları için uyarmaktadır. Fakat benzin için bir yasa getirildiğini biliyoruz, gazetelerden okuduğum üzerine bunun ticaretini yaptıklarını düşündükleri için yasaklanmış durumdadır. Arasta esnafını etkileyen markalar yasasıdır, Avrupa’da geçen yasaya göre imitasyonlar yasaklandığı için şuan, Türkiye’de bile imitasyonlar satılmamaktadır. Buradaki geçişlerde de bunları engelliyorlar ki bu durum bizi çok fazla etkiliyor. İnsanlar bir çift ayakkabı alıp geçirmeye bile kalkamıyorlar, benim Rum arkadaşlarım bile benim geçirmemi istiyor. Hükümet olarak bizim sorunumuz var, AB olan ülkeler KDV’yi satışlar üstünden alırlar, bizler ise bütün gümrüğü, KDV’yi malı satmadan ödüyoruz ve aldığımız malları satamadığımız zaman zorlanıyoruz. “
Kardelen Eynallı: Siftah yapamadığımız günler var
“Rum halkının buraya gelişinin artışı bizleri asla etkilemedi. Bazı günler dükkanı siftahsız kapattığım oldu. Döviz yönünden de hala müşteriler memnun değildir. Euro’yu, TL’ye çevirip sattığımız süre boyunca bile bizi hala kurtarmayacak derecededir durumumuz. Umudumuz 2 ay içerisinde bu azalışın artması yönündedir. “
3. SAYFA
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 2025SPOR
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 20253. SAYFA
24 Ocak 2025