Bakanlar Kurulu yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı.
Buna göre; Kamu’da çalışanlar polis, itfaiye, sağlık, sivil havacılık, maliye vb dışında, 27 Mart’a kadar idari izinli sayılacak.
Market, fırın, eczane ve benzin istasyonları haricinde özel sektör kapalı olacak.
1 Nisan’a kadar, kara, hava ve deniz sınır kapılarından sadece KKTC vatandaşları ve muhaceret izinleri olanlar girebilecek.
Mağusa Hastanesi ise karantina merkezi olacak.
Bakanlar Kurulu, bir bölümüne Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katılarak başkanlık ettiği toplantının ardından koronavirüsle ilgili yeni tedbirleri açıkladı.
Başbakan Ersin Tatar, yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın başkanlığında toplandıklarını ve CumhurbaşkanınınOHAL’i önerdiğini belirterek, “biz de bunu değerlendirdik. Yapılan değerlendirmelerde bizim de tedbirlerimizi artıracağımızı söyledik” dedi.
Olayın o kadar basit olmadığını, insanların ihtiyaçları olduğunu, sektör, çalışan olduğunu belirten Tatar, dolayısıyla bunları tüm boyutları ile ele alındıktan sonra karar aldıklarını söyledi.
İnsanlara mümkün olduğunca evde kalmaları, sokağa çıkmamaları çağrısında bulunan Tatar, “Bu işi istismar ederek, siyasi bir oyun haline getirerek bizi yıldıramazlar. Hizmetlerin ve temel ihtiyaçları tartıştıktan sonra bu kararları verdik, dolayısıyla halkımız bu kararlarımızı böyle verdiğimizi değerlendirmeli” şeklinde konuştu.
İnsanları evine kapatmanın o kadar kolay olmadığını belirten Tatar, “Akıncı, açıkladığı rakamları bize vermemişti. Sayın Akıncı bizim kararlarımızı da gördü, ancak fazla yorumda da bulunmadı. Biz burada bu konuları konuşurken siyaseti, ekonomiyi bir kenara bırakıp halkın sağlığını düşündük” diye konuştu.
Başbakan Tatar, kamuda polis, itfaiye, sağlık, sivil havacılık maliye ve benzeri hizmetler haricinde görev yapan tüm kamu görevlilerinin 27 mart’a kadar idari izinli sayılacağını belirten Tatar, özel sektörde, eczane, benzin istasyonu, fırın ve market gibi temel ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde hizmet üreten işletmeler haricinde tüm dükkan, işletme, casino, gece kulübü, bet ofisi Eğlence merkezi vb. yerlerin de 27 Mart’a kadar kapalı olacağını söyledi.
Başbakan, “bu iki tedbir çerçevesinde, çok sayıda vatandaşın evinde kalacağı ve sokağa çıkma ihtiyacı hissetmeyeceği aşikardır. Öte yandan hükümet olarak zaruri olmadıkça kimsenin sokağa çıkmaması yönünde çağrı yapıyoruz. Ayrıca önümüzdeki 48 saat içerisinde gelişmelere bağlı olarak Bakanlar Kurulumuz Fasıl 156 tahtında kısmi veya tam sokağa çıkma yasağı alınmasını değerlendirecektir” dedi.
Bugünden itibaren 1 Nisan’a kadar, kara, deniz ve hava sınır kapılarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sadece KKTC vatandaşları ve ülkede yasal izinli bulunan kişilerin girebileceğini belirten Tatar, bunun dışında kalan kişilerin KKTC’ye girişlerinin Nisan’a kadar yasaklandığını söyledi.
Hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın, kara, deniz ve hava kapılarından KKTC’ye giren vatandaşların ve yasal izinli kimselerin 14 gün süre ile evlerinde izlem ve kontrol altında kalacağını kaydeden Tatar, buna uygun davranmayanlar hakkında 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası tahtında yasal işlem başlatılacağını kaydetti.
Tatar, 14 Mart- 1 Nisan tarihleri arasında dernek, birlik ve lokallerde toplanılması ve toplu ibadet yapılmaması kararı da üretildiğini ifade etti.
Başbakan, “Mağusa Devlet Hastanesi’nin bir karantina hastanesi olarak kullanılmasına karar verilmiş ve hastanemizde yeterli personel, ekipman ve yatak kapasitesinin ve her türlü olanakların sağlanması konusundaki çalışmalar artırılmıştır” dedi.
Başbakan’nın ardından söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu ülkenin hükümeti olarak sorumluluklarının bilinci ile hareket etmenin bilincinde olduklarını ve ihtiyaca göre orantılık ilkesini dikkate alarak kademeli olarak tedbirleri artırdıklarını söyledi.
OHAL ilan etmeden de alınabilecek tedbirleri almaya çalışırken, Koronavirüs Bilim Kurulu, Tabipler Birliği ve Tıp-İş’in de görüşlerini dikkate alarak çalışmalar ortaya koyduklarını söyleyen Özersay, “Aldığımız karar çerçevesinde Türkiye’den KKTC vatandaşları gelebilecek, KKTC’de muhaceret izinli olanlar da ülkemize gelebilecek. Güney’den Kuzey’e KKTC vatandaşları, muhaceret izinliler gelebilecek, onun dışındakiler gelemeyecek. İki kategorinin haricinde ülkemize giriş yasaklandı. Güney’e geçen KKTC vatandaşı, Güney’den KKTC’ye geldiği zaman 14 gün gözlem altında tutulacak” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, ileriki tarihlerde eğitimdeki kayıpların ortaya çıkmasının ardından, yeni programlar yapılacağını ve eksikliklerin giderileceğini kaydederek, “kesintisiz eğitim programını öteliyoruz” dedi.
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, şu ana kadar 5 pozitif vaka olduğunu, bunlardan 4’ünün Alman, 1 tanesinin KKTC vatandaşı olduğunu belirtti.
Aralık 2019’dan itibaren bakanlık olarak tedbirleri almaya başladıklarını ve tedbirleri artırdıklarını söyleyen Pilli, “Lefkoşa Hastanesi’nde bir karantina bölümümüz var ve bu bölümün hastane ile bir bağlantısı yok. Medyada bilgi kirliliği var; halkımız sadece yetkililerin açıklamalarına itibar etmeli” dedi.
Sağlık personelinin özveri ile çalıştığını, gerekli malzemeler de olduğunu dile getiren Bakan Pilli, “Bu aşamada, gerektikçe tedbirler artırılacak. Solunum cihazlarımızı 2-3 güne kadar iki katına çıkarılacak. Hastaların genel durumu iyi, tedavilerine devam ediliyor. Vatandaşlarımız çok mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamalı. Mağusa’daki karantina hastanesinin kapasitesi 120–130 yatak kapasitelidir. Süreç içerisinde belki de kapasitesini artırabiliriz” dedi.
3. SAYFA
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 2024
524102 355527Outstanding post, I believe folks should learn a good deal from this internet internet site its rattling user genial . 255608