Hurmalar diyarı Lefke’de Kırmızı Palmiye Böceği’ne karşı önlem etkisiz kaldı. Böceklerin kemirdiği hurmalar bir bir devrilerek yok oluyor
Hurmalar diyarı Lefke’de ‘Kırmızı Palmiye Böceği’ne karşı önlem alınamadığından hurma ağaçları bir bir yok oluyor. Hurmacılar ağaçlara çıkmaya korkar duruma geldi.
Kıbrıs’a 2006 yılında Mısır’dan getirilen hurma ağaçları ile birlikte ülkeye giren palmiye böcekleri tüm ülkeyi tehdit ederken, özellikle hurmanın merkezi olan Lefke bölgesini istila ettiler.
2008 yılında ülkeye getirilen hurma ve palmiye ağaçlarından türediği tespit edilen böcekler nedeniyle dönemin bakanlar kurulu karantina başlattı ve palmiye ile hurma ithali yasaklandı.
2014 yılında bir proje kapsamında numaralandırılmış olan ağaçların ilaçlanması zaman zaman hükümet değişiklikleri ve başka nedenlerden dolayı aksayınca böceklerin üremesine engel olunamadı.
Son iki yıl içerisinde Lefke’de 500 adet hurma ağacı gövde veya baş kısmından koparak yok oldu.
Lefke’de Hurmacılık yapan Soner Yolaç ve Cumali Karakuş isimli en eski hurmacılar da hurma ağaçlarına çıkmakta tereddüt ettiklerini ve korktuklarını dile getirdi.
Karlıtaş: Lefke hurma diyarı bir belde
Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş yaptığı açıklamada, Lefke’nin hurma diyarı bir belde olduğunu, 8 yıl önce dernek olarak hurmanın önemi ve değerinin öne çıkarılması ve üreticiye maddi katkı sağlamak için Hurma Festivali düzenlediklerini söyleyerek bu yıl festivalin 9’uncusunu düzenleyeceklerini söyledi. Ağaçların ilaçlanmasının devamlı olması gerektiğine vurgu yapan Karlıtaş, Tarım Bakanlığı öncülüğünde tüm kuruluşların tekrar bir araya gelerek ilaçlamaya ara vermeden tüm ağaçların ilaçlanması gerektiğini söyledi. Karlıtaş, aksi takdirde önümüzdeki yıllarda hurma ağaçlarının yok olma noktasına geleceğini söyledi.
Yolaç: Büyük risk ve korku içerisindeyim
Lefke’nin en eski Hurmacısı olan Soner Yolaç ise yaptığı açıklamada, yıllardır 5 ile 20 metre arasında değişen hurma ağaçlarına çıkarak budama, aşılama ve kesim işi yaptığını söyledi. Yolaç, kırmızı palmiye böceklerinin hurma ağaçlarına verdiği zarardan dolayı hurmaların son yıllarda zarar gören gövdelerinden ve baş kısımlarından koparak yere düştüğü söyledi ve ağaçlara çıktığında büyük risk ve korku içerisinde olduğunu dile getirdi.
Karakuş: İlaçlama yalnızca Ekim ayında durmalı
Lefke’nin bir diğer hurmacısı olan ve 15 yıldır hurmacılıkla uğraşan Cumali Karakuş da yaptığı açıklamada, 2014 yılından sonra Lefke’deki hurmalarda anormal bir durum görüldüğünü ve sonrasında hurma ağaçlarında palmiye böceğinin tespit edildiğini söyledi. Karakuş, kendisinin de içerisinde olan bir ekibin 1120 adet numaralandırılmış Hurma ağacını ilaçladığını, ancak bu ilaçlamaların ara ara durması nedeniyle etkili olmadığını, ilaçlamanın yalnızca ürünün kesim ayı olan Ekim ayından 2 ay önce durdurulması gerektiğini aktardı.
Kaynak : Havadis Kıbrıs
3. SAYFA
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 20253. SAYFA
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 20253. SAYFA
10 Ocak 20253. SAYFA
10 Ocak 2025