UBP-DP hükümeti döneminde Meclis’te oybirliği ile alınan bu karar sonrası Lefke’de değişen pek bir şey olmadı.
6’ncı ilçe olan Lefke’nin, Lefke merkez, Bademliköy, Bağlıköy, Yeşilırmak, Yedidalga, Cengizköy, Çamlıköy, Doğancı, Erenköy, Gaziveren, Günebakan, Kurutepe, Madenliköy, Ömerli, Süleymaniye, Şirinköy, Taşköy, Taşpınar ve Yeşilyurt köyleri ile toplam 18 yerleşim yerinde yaklaşık 16 bin nüfusu var. Gemikonağı’nda faaliyet gösteren ve şu an yaklaşık 11 bin öğrenci sayısına ulaşan Lefke Avrupa Üniversitesi ile birlikte toplamda 27 bin kişiye hizmet veren Lefke ilçesinin ilçe olmasının üzerinden 17 ay geçmesine rağmen devlet daireleri müdürlük seviyesine getirilmedi, hizmetler şube seviyesinde sürüyor.
Gün geçtikçe gelişen ve büyük yatırımlarla modernleşen Lefke’de devlet dairelerinin müdürlük seviyesine çıkartılmaması bölge halkının birçok işi için Güzelyurt ve Lefkoşa’ya gitmek zorunda kalmasına neden oluyor. Hal böyle olunca, halkın çoğunluğu ihtiyaçlarını da buralardan gideriyor ve Lefke’de büyük sıkıntılar yaşanmasına sebep oluyor.
Lefke’nin ilçe olmasından sonra 15 Şubat 2017 tarihinde Lefke ilçesine Halil Çorba Kaymakam olarak atandı. Çorba’nın bu görevi 14 Mayıs 2018 tarihine kadar sürdü ve görevden alınan kaymakamın yerine başka bir atama yapılmadığı için Lefke ilçesi üç aydır kaymakamsız kaldı.
Lefke’nin ilçe olmasından sonra, Kaymakamlık’taki memur sayısı 3-4 personelle takviye edildi. Lefke Mahkemesi, Lefke Kaza mahkemesi seviyesine çıkartıldı. Ancak mahkemede oda ve yenileme sorunu nedeniyle burada görülen davaların Eylül 2018 itibarı ile Güzelyurt Kaza Mahkemesi binasına alınması öngörüldü. Geçtiğimiz hafta bölge avukatları ve sivil toplum örgütleri davaların Güzelyurt’a alınmaması için ortak eylem yaptı. Bu eyleme rağmen Eylül ayında mahkemenin Güzelyurt’a taşınması gündemde.
Şube durumunda olan Elektrik Kurumu, amirlik seviyesine çıkartıldı ancak işlevleri halen şube seviyesinde devam ediyor.
Devletin Lefke’ye açtığı tek devlet dairesi Spor Dairesi’ne bağlı Piyangolar Birimi ve Lefke’de futbol stadı içindeki bir spor şubesi. Bunların dışındaki devlet daireleri halen Güzelyurt veya Lefkoşa’nın şubesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Lefke’nin Güzelyurt’a bağlı olduğu 27 Aralık 2016 öncesinde, Lefke Polis Karakolu olarak hizmet veren polis teşkilatı, Polis Müdürlüğü yapılmayarak halen karakol olarak görevlerini sürdürmektedir. Aynı şekilde Güzelyurt İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı Gemikonağı İtfaiye Şubesi, müdürlük seviyesine getirilmediği için hizmetlerini şube olarak sürdürmekte.
Güzelyurt’un İskele ile birlikte 1996 yılında ilçe olmasından hemen sonra Gemikonağı’ndan alınarak Güzelyurt’a taşınan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Müdürlüğü, Lefke’nin ilçe olmasının ardından yeniden hayata geçirilmedi.
Lefke’nin 6’ncı ilçe olduğu tarihten itibaren, 2017 ve 2018 yıllarında devlet bütçesinde Lefke ilçesi için bütçe ayrılmaması da dikkat çeken hususlardan birisi.
Aziz Kaya:
27 Aralık 2016 tarihinde, KKTC meclisinde tüm partilerin oybirliği ile alınan karar doğrultusunda Lefke KKTC’nin 6’ncı ilçesi oldu. Lefke’nin ilçe olmasının üzerinden tam 17 ay gibi bir süre geçmesine rağmen ilçe hüviyetine kavuştuğunu söyleyemeyiz. O dönemde devletin bütçesi geçmiş durumda idi ve Lefke ilçesi o bütçe içerisinde yoktu. Bundan dolayı bir takım sıkıntıların olacağı belli idi. Buna hoşgörü ile yaklaştık. Hükümette olan partiler Lefke ilçesinin işlevlerini sürdürmesi için Lefke’de bulunan dairelerin bağlı bulundukları bakanlıkların bütçelerindeki kalemlerden para aktarılarak işlevlerini yerine getirileceği söylendi. Lefke Kaymakamlığı ve belediyemizin de içerisinde olduğu bir oluşum kuruldu ve Lefke’deki devlete ait atıl durumdaki boş binaların daire yapılmaları için görüş alışverişinde bulunuldu. Ancak bu oluşum tam ve net sonuçlar alamadı. Bu süreçte Lefke kaymakamı atandı. Kaymakamlık üzerine düşen görevleri yapmaya başladı. Ancak kaymakamımız 3 ay önce görevden alındı ve yerine yeni kaymakam atanmadığından bazı aksaklıklar oldu. Daha önce Güzelyurt’ta yaptığımız bazı işlemleri de şu anda ilçe olmamıza rağmen Lefkoşa’da yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. Bu da vatandaşlarda sıkıntı yaratmaktadır.
Turgay Özersoy:
Lefke’miz yaklaşık 17 ay önce ilçe oldu. İlçeleşmemizin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen tüm daireler Lefke’de kurulmadığından vatandaşlar çok basit ve daha önce ilçe olmadan yaptıkları seyrüsefer çıkarma, muayene belgesi alma gibi işlemlerini Lefke’de yapmaktadırlar. İlçe olduktan sonra Lefke’ye bir kaymakam atandı ve bir yıl sonra kaymakam görevden alındığı için ilçemiz yaklaşık üç aydan beridir kaymakamsız kaldı. 2019 yılına gerekli bütçeyi Lefke ilçesi için ayırsınlar ve eksikliklerimiz tamamlanarak ilçenin gereklilikleri yerine getirilsin.
Mehmet Türkay Fotalı:
18 köyden oluşan bölgemizde, ilçe olmasından bugüne kadar tam anlamı ile ilçe olmanın gereklilikleri yerine getirilmedi. İlçe ismi yalnızca belgelerde kaldı. Yani adı var kendi yok bir durumdayız. İlçe olmadan önce mevcut daireler aynı şekilde faaliyetlerini sürdürmekteydi. Herhangi bir gelişme sağlanamadı. Mevcut binaları aynı, personel sayıları aynı. Bu da vatandaşların önemli işlerini Güzelyurt veya Lefkoşa’ya giderek yapmasını gerektirmektedir.
Hasan Karlıtaş:
Lefke İlçe Kararı Kağıt üzerinde kaldı. İlçe olarak ilan edilmesinin ardından 18 aylık bir süre geçmesine rağmen Lefke’de gözle görülür bir icraat yapılmadı, Lefke sevdalısı bir sivil toplum örgütü olarak, beklentimiz, ilçe olma kararının kağıt üzerinde kalmayarak, 2019 bütçesinde aksiyon ve takvimlendirme planlarıyla ciddiyetle ele alınmasıdır. Güzelyurt ve İskele’deki altı doldurulmayan ilçeleşme kararlarından ders alarak, ilçe olarak ilan edilen Lefke’nin kurum, kuruluş ve teşkilatlanma anlamında bir ilçede olması gereken ne varsa burada da olması sağlanmalıdır. Lefke’nin ilçeleşme kararının doğru olduğuna inanmakla birlikte, yapılması gerekenler eksik kaldı. 18 ayda kaymakam atanması ve birkaç düzenleme haricinde Lefke’yi gerçek anlamda ilçeleştirecek hiçbir adım atılmadı.
Cemal İyigün:
Lefke’de doğdum ve büyüdüm. İlk, orta ve lise eğitimimi Lefke’de tamamladıktan sonra askere gittim ve sonrasında evlenip 1986 yılında Kanada’ya göç ettim. Her iki yılda bir de Kıbrıs’a gelip ailemi ziyaret etmekteyim. Ömrümün büyük bölümünü Lefke’de geçirdim. 1986 yılında Kanada’ya gittiğim zaman bıraktığım Lefke ne ise şimdi de aynı Lefke’dir. 17 ay önce Lefke’nin ilçe olduğunu basından öğrendim. Takip ettiğim kadarı ile Lefke’nin ilçe olmasından sonra Lefke’de pek değişen bir şey olduğunu görmedim. Bıraktığım Lefke’yi yine aynı buldum ve herhangi bir değişiklik olmadığını gördüm.
Soner Yolaç:
56 yaşındayım. Doğdum doğalı Lefke’de yaşarım. Lefke 17 ay önce ilçe oldu ama adı ilçe oldu. Kağıt üzerinde ilçe oldu. Her şeyimiz ilçe olmadan önceki gibi duruyor. Hastanemiz, polisimiz, mahkemelerimiz, diğer tüm daireler aynı herhangi bir gelişme yok.
Hüseyin Emel:
1971 yılından beri Lefke’de yaşamaktayım. Lefke 1974 öncesinde 54 Türk ve Rum köyün merkezi ilçe durumunda idi. Lefke Meclis’te oy birliği ile alınan kararla ilan edildi. Lefke’de ilçe olmadan önce dairelerde ne işlem yapılırsa şimdi aynı şekilde sürüyor. Daireler şube durumunda idi yine şube durumunda görev yapıyorlar. Madem ilçe olduk ilçenin gerekleri yerine getirilmesini halk olarak beklemekteyiz.
Kaynak : Havadis Kıbrıs
3. SAYFA
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 20243. SAYFA
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 20243. SAYFA
05 Kasım 20243. SAYFA
05 Kasım 2024