ÇOCUĞUMUZ İÇİN OKUL ÖNCESİ KURUMUNU SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Merhaba Sevgili Okurlarım,
Geçen haftaki yazımda size “Anaokuluna gitmenin çocuğumuza faydalarına” değinmiştim, bu hafta ise “Çocuğumuza okul öncesi kurumunu seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini” bahsedeceğim.
Çalışan ebeveynler, genel olarak çocukları için okul öncesi eğitim kurumlarına başvururlar.
Peki sevgili ebeveynler, çocuğunuz için seçtiğiniz kurumlarda nelere dikkat ediyorsunuz?
Gelişme döneminde olan çocuğunuzu kreşe vereceğinizde hem zihinsel hem de duygusal olarak iyi bir şekilde gelişmesi için
başvuracağınız kurumun hem öğretme hem de öğrenme açısından tam donanımlı bir yer olması gerektiğini belirtmek isterim.
Okul öncesi eğitim oldukça önemli bir süreçtir ve bu süreçte mümkün olduğunca titiz ve seçici olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Gelişim çağında sağlıklı ilerleyiş gösterebilmesi için tercih edeceğiniz okul öncesi eğitim kurumlarının
çocuğunuzun gelişimi açısından etkisi büyük olacaktır.
Çocukluk eğitimi ailede başlar. İlk eğitimi aileden alan çocuk, okul öncesi eğitim kurumuna başladıktan sonra aile ile okul iş birliği içinde eğitimine devam etmektedir.
Burada yaşama hazırlanan ve sağlıklı bir birey olması istenilen çocuk, “doğru ve emin ellerde” olduğunda olumu değişimler gösterebilir. Fakat rastgele bir kreş seçimi yaptığınızda çocuğunuz sadece belirlenen süre zarfında kurumda “verimsiz” zaman geçirmiş olur.
İyi bir okul öncesi kurumu seçmek için okulun fiziki görünüşüne veya reklamlarına aldanmayın, kurumun eğitim kalitesine bakın ve eğitim kalitesini belirleyen kriterlere göre kurumu seçin ki çocuğunuzun eğitimini riske atmayın.
Çocuğunuzun gelişim ve eğitim kalitesini artırmak için göndereceğiniz okul öncesi eğitim kurumunda
dikkat etmeniz gereken maddeler şunlardır ;
1.Öğretmen ;
Okul öncesi kurumunu seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri öğretmendir. Okul öncesi dönemde öğretmenin önemi tartışılmaz. Günün büyük bir bölümünü öğretmeniyle geçirecek olan çocuğunuzun durumdan olumsuz etkilenmemesi için eğitim kurumunun yapısına, sunduğu olanaklara dikkat etmenin yanı sıra öğretmen konusunda özenli davranmalısınız.
0-6 yaş yaş, çocuklarımızın gelişimi açısından kritik bir dönemdir ve çocukların bu dönemde gelişimlerini destekleyecek “eğitimli” (4 yıllık Bölüm/Eğitim fakültesi mezunu) ve tecrübeli öğretmenlere ihtiyaç duyar. Öğretmenin ne kadar eğitimli ve tecrübeli olursa çocukların gelişimi de o kadar iyi destleklenir.
Okul öncesi çağında olan çocuklarımız her an ilgiye ve şefkate muhtaçtır. Öğretmenin mesleğini severek
yapması, sabırlı, şefkatli, güler yüzlü ve sevgi dolu olması çok önemlidir.
2.Çocuk sayısı ;
Okul öncesinde bir öğretmene düşen çocuk sayısının önemi büyüktür. Özellikle kreş döneminde bir öğretmene düşen çocuk sayısı 5’i geçmemelidir. 3-6 yaş döneminde ise bu sayı 12’yi geçmemeli ve sınıfta mutlaka bir yardımcı öğretmen olmalıdır. Bazı kurumlar kapasitesinin üstüne öğrenci kabul ediyor ve binadaki bütün “odalar” sınıf’lara çeviriliyor. Böylece çocuklara düşen metrekare alanları azalıyor. Farklı etkinlikler için de gereken alanlar kalmıyor. Çok gürültülü ve kalabalık bir okul ortamı çocuklarımızı olumsuz yönde etkiliyor.
3.Program Kalitesi ve Geliştirilmesi ;
Erken çocukluk yılları akademik başarının temellini attığı dönemdir. Okul öncesi döneminde amaç bilgiyi öğretmek değil, bilgiyi öğrenebilmesi için gerekli beceriyi kazandırmaktadır. Okul öncesindeki öğrenim stratejisi genelde oyun yolu ile olmalıdır.
Kurumu görmeye gittiğinizde, ölçme değerlendirme sistemi olup olmadığını sorgulayınız.
4.Pedagog Danışmalığı ;
Ölçme değerlendirme sisteminin verilmi işleyebilmesi için pedagog desteğinin alınması gerekir.
5.Okul-Aile işbirği ;
Öğretmenlerin çocukların aileleri ile sık sık iletişim halinde olmaları, ailelerden çocukların gelişimleri ve evde neler yaptığı ile ilgili bilgi almak, okuldaki gözlermeri aileler ile paylaşmak çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.
6.Okulun Fiziki Şartları ;
Çocuğunuz için seçtiğiniz kurumun her alandaki (mutfak,tuvalet,sınıf,kooridor,uyku ve oyun odası) hijyenine dikkat edin.
Okulda mutlaka bir temzilik personelinin bulunması şarttır.
Sınıflar, sınıf içerisindeki araç-gereçler düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve sınıflar sık sık havalandırılmalıdır. Sınıfta ve mutfaktaki masa ve sandalyelerin, klozetlerin çocuğunuzun boyuna uygun olması önemlidir. Hijyen kadar mobilyaların tehlikesiz olması veya tehlikeli olan bölgelerin tehlikesiz hale getirilmesi gerekmektedir. Seçilen oyuncaklar ve eğitim materyalleri çocuğun yaş grubuna, gelişimine uygun ve sağlıklı olmalıdır. Aynı zamanda sınıf içerisindeki eğitici oyuncakları gözden geçirilmesi en önemli faktörlerden biridir. Çocuğunuzun huzur ve keyif alacağı bir sınıf ortamında bulunması eğitimde de hevesli ve aktiviteli olmasını sağlar. Okul alanında bahçe bölümünün geniş, hiyenik ve çocuğun yaşına uygun oyuncakların bulundurulması önemli faktörlerden birtanesidir. Okul öncesi eğitimi çağındaki çocuklar tehlikelere açık olduğu için okuldaki tüm güvenlik önlemleri öğretmenler tarafından güvence altına alınmalıdır.
Eğitim kurumlarının dış görünüşüne ve yapılan reklamlarına aldanmayın.
Yukarıda belirttiğim maddelerin tamamını göz önününde bulundurursanız, çocuğunuz için başarılı ve güvenilir bir eğitim ortamı sağlamış olursunuz.
***Unutmayın başarının temeli okul öncesi eğitiminden geçer.***
3. SAYFA
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 20243. SAYFA
25 Kasım 2024