Ahmet İLKTAÇ
Mağusa Kültür Derneği (MKD), “ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla Gazimağusa’da, Namık Kemal Meydanı’nda düzenlediği etkinlikte, kadınlar siyah giyinip, 15 dakika boyunca kitap okudu, şarkı söyledi.
Erkeklerin de katılım gösterdiği etkinlikte kadınlar, Kıbrıs Türk müziğinin efsane isimlerinden olan ve kısa süre önce yitirdiğimiz Kâmran Aziz’i de andılar. Kadınlar, söz ve müziği Kâmran Aziz’e ait olan “Al Yemeni Mor Yemeni” şarkısını de seslendirdiler.
Etkinlikte, kadınların becerilerini gösterebilmek amacıyla basın açıklaması Türkçe, İngilizce, Rumca ve Almanca okundu.
En önemli ayrıntı “Emek”
Etkinlikte basın açıklamasını Türkçe olarak okuyan MKD Başkanı Dudu Cumaoğulları, 8 Mart’ın, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olduğunu söyledi.
Dudu Cumaoğulları, kadın haklarının ve kadının toplumdaki yerinin hala dünyamızda istenilen noktaya gelmediğini kaydetti.
Dünya Kadınlar Günü’nün sadece kadın haklarının kazanıldığı ve savunulduğu bir gün olmasının dışında, kadının sosyal-kültürel kişiliğinin bastırılması, önemsenmemesi ve bundan dolayı sosyal yaşam içinde fark etmeden büyüyen bir eksikliğin dışa vurumu ve haykırışı olduğunu anlatan Cumaoğlulları, esasen “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olan “Kadınlar Günü’nün”, işçi kadınların haklarını aramak istemeleri üzerine gerçekleştirilen uluslararası konferans sonrasında ölen 120 emekçi kadının anısına kabul edildiğini bildirdi.
Dudu Cumaoğlulları, buradaki ayrıntının “Emek” olduğunu, gerek iş yaşamında, gerekse sosyal yaşamın diğer alanlarında kadınların bu hak arayışına başvurmalarının sebeplerinin karşılaştıkları engeller ve adaletsizlikler olduğunu dile getirdi.
Ülkemizde 8 Mart’ın bir yanılgı haline geldiğini ve aslında öldürülen “120 emekçi” kadın anısına anılan bir gün olduğunun gözlerden kaçmakta olduğunu ifade eden Cumaoğlulları, MKD olarak bundan önceki 8 Mart’lardan farklı olarak sessiz kitap okuma etkinliği gerçekleştireceklerini söyledi.
Dudu Cumaoğlulları, etkinliklerinin amacının, günün sadece kadın haklarından, kadının iş ve sosyal hayatta engellenmesinin dışında, en önemli rol örneği olduğunu ve bunu da ülkemizde yine bir boşluk olarak görülen “Okuma ya da okumak” eyleminden yola çıkarak ifade etmek istediklerini kaydetti.
3. SAYFA
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 20243. SAYFA
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 20243. SAYFA
22 Kasım 20243. SAYFA
22 Kasım 2024