1. Haberler
  2. Genel
  3. Türkiye-KKTC Doğal Gaz Boru HattıElektrikte Yeni Dönem Başlıyor

Türkiye-KKTC Doğal Gaz Boru HattıElektrikte Yeni Dönem Başlıyor

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan Doğal Gaz Boru Hattı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı’nın ardından projenin detaylarını paylaştı. Bayraktar, bu hattın KKTC’nin enerji arz güvenliğini sağlayacağını ve ülkeyi elektrikte net ihracatçı konumuna taşıyabileceğini belirtti.

Anamur’dan Teknecik’e 101 Kilometrelik Hat

Projenin teknik detaylarına değinen Bakan Bayraktar, yaklaşık 101 kilometre uzunluğunda bir doğal gaz iletim hattı inşa edileceğini açıkladı. Hattın 97 kilometresi deniz altından, 4 kilometresi ise karadan geçecek. İki adet 22 inçlik boru hattından oluşacak sistem, çift yönlü gaz iletimine uygun şekilde tasarlanacak.

“KKTC Elektrik Bolluğuna Kavuşacak”

Doğal gazın öncelikle elektrik üretiminde kullanılacağını vurgulayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı“Getireceğimiz doğal gazla KKTC’nin elektrik bolluğuna kavuşacağına ve net ihracatçı bir ülke konumuna gelebileceğine inanıyoruz. Bu proje, sadece mevcut enerji ihtiyacını değil, gelecekte artacak talebi ve ekonomideki elektrikleşme sürecini de destekleyecek.”

Enerji Dönüşümünde Stratejik İş Birliği

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin KKTC’ye bugüne kadar 7 mobil elektrik santrali sevk ettiğini ve sıvı yakıt tedariki konusunda destek sağladığını hatırlattı. Yeni doğal gaz projesiyle enerji alanındaki iş birliğinin bir üst aşamaya taşındığını belirten Bayraktar, projenin KKTC’nin petrol ürünlerine olan bağımlılığını azaltarak ekonomiye önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Geleceğin Enerji Vizyonu

Türkiye’nin enerji vizyonunun sadece doğal gazla sınırlı olmadığını belirten Bayraktar, KKTC’de turizm, tarım ve ulaştırma sektörlerinde elektrikleşme master planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Bayraktar, bu hattın ileride adada veya bölgede keşfedilecek bir gaz kaynağının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına da imkân tanıyacak şekilde planlandığını sözlerine ekledi.

Bakan Bayraktar, konuşmasının sonunda projenin KKTC için “asrın projesi” niteliğinde olduğunu belirterek, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.

Türkiye-KKTC Doğal Gaz Boru HattıElektrikte Yeni Dönem Başlıyor
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Merakli Gazete ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Sohbet Et

Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.