“Askerimizi şehit eden saldırıya nasıl izin verdiniz?” diyen Ankara, “Bir daha olursa sorumluluk sizin. Misilleme hakkımız nedeniyle askerlerinizi çekin. Üs haberlerine açıklık getirin” uyarısında bulundu.
Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde, Bükülmez Karakolu’nda nöbet tutan piyade er Hüseyin Köroç’un, anlaşma gereği Rusya’nın kontrolünde bulunan Afrin bölgesinden açılan sniper ateşiyle şehit edilmesi Rusya ve Türkiye’yi karşı karşıya getirdi.
Türkiye, Afrin’de Rus askeri birliğinin konuşlanması ve bölgedeki PKK/YPG varlığının tehdit oluşturması konusunda Rusya’yı uyarırken, Rusya’nın tutumunu sorgulamaya başladı.
Rusya Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak 4 konuda ikaz edildi:
■ Anlaşma gereği, Rusya’nın sorumluluk sahası olan Afrin bölgesinde, PKK/YPG’lilerin ne işi var? Açılan sniper ateşiyle askerimizi nasıl şehit edebiliyorlar?
■ Askerinizi oradan çekin. Türkiye, angajman kuralları gereği bir tehdit doğduğunda oraya misliyle karşılık veriyor. Askerleriniz hangi amaçla orada konuşlandı? Orada bulunmalarının amacı ne?
■ Bölgeden Türkiye’ye benzer bir saldırı olması durumunda daha sert şekilde müdahale edilecek. Bu konuda sorumluluk sizin.
■ “Üslenme yok, ateşkesi izleme gücü” diyorsunuz. Bilgilendirme mekanizmasının gereklerinin yerine getirilmesini bekliyoruz.
NE OLUYOR?
Sınıra 470 metre mesafede bulunan ve sniper terörist saldırısına hedef olan Bükülmez Karakolu, hafif yükseltide yer alıyor. Sınırın iki tarafında da meskûn mahalde iç içe geçmiş evler bulunuyor. Suriye tarafındaki evlerde PKK/YPG’li-ler barınıyor. Daha önce buradan yapılan saldırılara obüs ve tank atışlarıyla karşılık veriliyordu. Son saldırıya da misliyle karşılık verildiği açıklandı ancak Rus askerlerinin bölgede üslenmesiyle sahada yeni bir durum yaşanıyor. Bu nedenle TSK unsurları, devam ateşiyle, saldırıyı gerçekleştiren PKK/YPG’lileri vuramadı. Rus birliği, ateş açılan yerin ardındaki Cinderis denilen PKK/YPG üs bölgesine konuşlandı; Rus bayrakları gösterildi, fotoğraflandı. Rusya anlaşma gereğini yerine getirip Türkiye’yi bilgilendirmedi.
‘RUSYA YPG’NİN HAMİSİ Mİ?’
Rusya ile 30 Aralık’ta Moskova’da ve 7 Mart’ta Antalya’daki görüşmelerde yapılan anlaşma gereği Afrin, Suriye’deki güçler açısından; kontrollü, sınırlanmış sahalar kapsamında Rusların kontrolündeydi. Ancak PKK/YPG’nin saldırısı, Rusların kontrol etmesi gereken bölgeler geldi. Bu yüzden Rusya Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığına çağrılıp uyarıldı. Son gelişmeler üzerine Ankara’da şu soruların yanıtı aranıyor: “Ruslar, PKK/YPG’nin hamiliğine mi soyundu? Rusya ile PKK arasında yeni anlaşmalar mı yapüdı? ABD’nin PKK/YPG ile işbirliği sorgulanırken, şimdi de Rusya mı devreye girdi? Rusya’nın nihai amacı ve stratejisi ne? Rusya ile ABD arasında PKK/ YPG konusunda bir mutabakat var mı?”
3. SAYFA
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 20253. SAYFA
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 20253. SAYFA
22 Ocak 20253. SAYFA
22 Ocak 2025