T24’ün haberine göre, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bugün, Resmi Gazete’de, Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü hakkında yönetmelik yayımlayarak, 19 ilde kenevir yetiştiriciliğine izin verildiğini duyurdu.
Kenevir yetiştiriciliğine getirilen düzenlemeyle, inli ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine ilişkin yapılacak işlemlere yönelik usul ve yasalar da belirlendi.
Bu bağlamda, Bakanlık yeni yetiştiricilik yerlerine izin verebileceği gibi mevcut yetiştirme izni olan il ve ilçelerin izinlerini de iptal etme yetkisine sahip oldu.
Çiftçinin, kenevir yetiştiriciliği yapabilmesi için, başvuruda bulunması ve daha önce izinsiz ekim, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine ilişkin taahhütname alması gereken koşullar arasında.
Söz konusu yönetmeliğe göre, lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara göre yetiştiricilik yapanlara bir dönem (1 Nisan – 1 Ocak), bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda ise projenin uzunluğuna göre en fazla üç yıl izin verilecek.
Ayrıca, Bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri teknik personelince izin verilen yerler kenevirin ekiminden hasada kadar en az ayda bir defa kontrol edilecek.
Kenevir yetiştiriciliği yapan çiftçiler, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmakla, hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevirin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmekle yükümlü kılındı. Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevirler imha edilecek ve konu adli mercilere intikal ettirilecek.
Kenevir yetiştiriciliğine izin verilen iller ise şöyle:
Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak ve bu illerin bütün ilçeleri.
Kenevirin kullanıldığı başlıca sektörler nelerdir?
Kenevir, ilaç, kağıt, kumaş, yakıt yapımı alanlarında kullanılmakla beraber, otomotiv sektörü, kozmetik ve sabun yapımında kullanılmaktadır.
Bunun yanında medikal alanda da; AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltma; Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.