Hayvan üreticileri, süt, arpa, akaryakıt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle yarın Lefkoşa’da araçlı eylem yapacak. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile Patates Üreticileri Birliği de eyleme destek verecek.
ÜRETİCİLER, SÜT, ARPA, AKARYAKIT VE SU FİYATLARINDA DÜZENLEME TALEP EDİYOR
ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ İLE PATATES ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DE EYLEME DESTEK VERECEK
HAYVAN ÜRETİCİLERİNDEN BİR TEPKİ DE SÜTLE İLGİLİ KARARA GELDİ
NAİMOĞULLARI: “SÜTÜN SERBEST PİYASA KOŞULLARINA BIRAKILMASI, ÜRETİMİ BİTİRECEK ÇÜNKÜ YETERLİ ALT YAPI YOK, ÜRETİCİ BUNA HAZIR DEĞİL”
Hayvan üreticileri, süt, arpa, akaryakıt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle yarın Lefkoşa’da araçlı eylem yapacak. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile Patates Üreticileri Birliği de eyleme destek verecek.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin düzenlediği eylemde yarın sabah saat 10.00’da Gönyeli ve Hamitköy çemberlerinde buluşarak, Küçükkaymaklı’dan Lefkoşa’ya girilecek.
Araçlarıyla Cumhuriyet Meclisi önünden geçecek üreticileri Tarım Bakanlığı ve Başbakanlığın önüne gidecek.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine eylemle ilgili açıklama yaparak, her zaman diyalog ve iyi niyetle hareket ettiklerini ancak hükümetten bunu görmediklerini söyledi.
Naimoğulları, hükümettekilerin arasında kopukluk, kararlarda tutarsızlık olduğunu savundu.
Tarım Bakanlığı’nın dün duyurduğu, üreticinin sütünü imalatçıya satışına imkan tanıyacak kararını eleştiren Naimoğulları, bunu “alelacele” alınan karar olarak niteledi.
Süt satışının serbest bırakılmasının piyasayı içinden çıkılmaz hale getireceğini söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Süt Endüstrisi Kurumu’nun yasası olmasına rağmen bazı imalatçılar kuruma olan süt borcunu ödemiyor. Biz SÜTEK kontrolünde bunu yapamazken, hayvancı süt parasını nasıl alacak? Sütün serbest piyasa koşullarına bırakılması üretimi bitirecek çünkü gerekli alt yapı yok. Üreticiler buna hazır değil” dedi.
Büyük ve orta ölçekli üreticiler sütlerini pazarlamada sıkıntı yaşamasa bile küçük ölçekli üreticilerin ortada kalacağını söyleyen Naimoğulları, sıcak zincirdeki üreticilerin bir merkezde toplanması için kooperatifçiliğin şart olduğunu vurguladı.
ÇİFTÇİLER VE PATATES ÜRETİCİLERİNDEN EYLEME DESTEK
Öte yandan, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile Patates Üreticileri Birliği eyleme destek kararlarını duyurdu.
Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, üretimin devamı için sorunların hükümet tarafından eyleme gerek kalmadan çözülmesini temenni ettiklerini ancak eyleme destek vereceklerini söyledi.
Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada ise açıklamasında üreticilerin ortak sorunlarına ve akaryakıta yapılan zamlara işaret etti.
Yeşilada, üreticilerin diğer ülkelerdeki gibi hibeyle, sıfır faizli uzun vadeli kredilerle desteklenmediğini söyledi.
Yeşilada, “13’üncü maaş ödemesi için 190 milyon TL, tarımın bir yıllık bütçesi için 145 milyon TL ayrılırsa üreticilerin sorunlarına nasıl çare bulunacak? Merak ediyoruz” dedi.