Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep’in simgelerinden Zeugma Antik Kenti’ne ait “Çingene Kızı” mozaiğinin kayıp parçalarından birinin daha ABD’den Türkiye’ye iade edildiğini duyurdu.
Daha önce ülkeye getirilen 12 panelin ardından, büyük kompozisyonun eksik parçalarından biri daha yürütülen çalışmalar neticesinde kültürel mirasa kazandırılmış oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi
“Daha önce iadesini sağladığımız 12 panelin ardından büyük kompozisyonun 13’üncü parçası da bilimsel çalışmalar ve diplomatik girişimler sonucunda yeniden ait olduğu topraklara döndü. Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki eserlerle stil ve kompozisyon açısından önemli benzerlikler taşıyan panel, yürütülen çalışmaların ardından ülkemize teslim edildi.”




