14 Eylül tarihli karar, kurul kararı olduğu için kesin nitelik taşıyor ve iptal kararı gibi de sonuç doğuruyor. Yaz saati uygulamasını durduran Danıştay kararının, davalı Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Hükümet, yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine dönük yasa ya da KHK ile yeniden bir düzenleme yapmazsa, ekim sonunda bütün dünya ile birlikte Türkiye de kış saatine geçecek, çocuklar karanlıkta okula gitmekten kurtulacak. 10. Daire ise önümüzdeki günlerde davayı esastan karara bağlayacak.
AK PARTİ’DEN İLK YANIT
Danıştay’ın Yaz saati uygulamasına dair yürütmeyi durdurma kararı vermesine ilişkin AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yaptığı açıklamada, “Yaz saati düzenlemesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı var. Buna ilişkin bizim pozisyonumuz da sizinle paylaşılacak” dedi.
VELİDEN DAVA
Yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi nedeniyle kış aylarında çocuğunu gün ağarmadan okula göndermekten şikâyetçi olan İstanbul’da B.B. adlı bir veli, uygulamaya konu Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay 10. Dairesi’nde dava açtı. Daire, 9 Mayıs’ta İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki koşulların bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Davacı adına avukat Bürgehan Emrağ, bu karara itiraz etti.
2’YE KARŞI 11 OY
İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesi’nin kararını kaldırdı ve “Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Yaz Saati Uygulanması Hakkında Karar”ın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. İtirazı görüşen kurul, davacının yaz saati uygulaması için Bakanlar Kurulu’na verilen yetkinin bir defaya mahsus uygulanabileceği, süreklilik arz edemeyeceği tezini yerinde buldu. 2’ye karşı 11 oyla yürütmeyi durdurma kararı verildi.
3. SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243. SAYFA
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 20243. SAYFA
24 Aralık 20243. SAYFA
24 Aralık 2024