Kötü beslenme, kötü yaşam tarzı ve şehir hayatının hücrelerimizi kirlettiğini belirten Klinik Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, bu durumun pek çok hastalığa davetiye çıkardığını ve zayıflamayı engellediğini belirtti. Peki hücrelerimizi nasıl temizleyebiliryiz?
Hücre temizliğini tetikleyebilmek için gerekli protein, vitamin ve mineralleri barındıran çilek, enginar, sarımsak, zerdeçal, pırasa gibi besinleri düzenli tüketmek önemli rol oynuyor. Klinik Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, hücre temizliğinin kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
MODERN HAYAT HÜCRELERİ KİRLETİYOR
Yaşamın ilk anından itibaren insan bedeni gıda, hava, su ve toprak ile birlikte kendi metabolizmasının ürettiği toksik maddeler tarafından kirletiliyor. Bu toksik maddelere karşı çeşitli enzimler salgılayan vücut kendini korumaya programlı. Detoksifikasyon yani hücre temizliği olarak adlandırılan bu durun tüm yaşam fonksiyonlarını da düzenliyor. Sanayileşmeyle birlikte artan hava, su ve gürültü kirliliği, yoğun elektromanyetik kirliliğe maruz kalma, yanlış beslenme alışkanlıkları, doğal olmayan gıdaların tüketimi ve yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle hücrelerin toksin yükü daha da artıyor.
KİRLİ HÜCRELER NASIL ZARAR VERİYOR?
Modern hayat ile birlikte maruz kalınan toksin miktarı, vücudun hücre temizleme yeteneğini aştığında hücreler gerekli temizliği yapamayarak kirlilik oluşturuyor. Oluşan kirlilik, hücre fonksiyonlarının yavaşlamasına ve enerji metabolizmasının normal seyrini yitirmesine neden oluyor. Organizmanın enerji harcaması zorlaştığında vücut yağ sentezlemeye başlıyor ve zararlı toksinler yağ hücreleri ile birlikte yumuşak doku ve kemikte birikiyor. Yağ dokularının salgıladığı zararlı moleküller hücre hasarını artırarak insülin fonksiyonlarını olumsuz etkilemeye başlıyor. İnsülin fonksiyonlarının bozulması kişide; yorgunluk, sürekli uyku hali, yemeklerden sonra bile açlık hissi yaratır. Günlük motivasyonun düşmesi fiziksel ve zihinsel aktivitelerin azalması özellikle karın bölgesinde yağlanmayı artırıyor.
HÜCRE KİRLİLİĞİ HANGİ HASTALIKLARI TETİKLİYOR?
Kirlenen hücredeki metabolik baskılanma;
· İnsülin direnci,
· Karın bölgesinde yağlanma
· Kalp ve damar hastalıkları
· Yüksek tansiyon
· Diyabet yani şeker hastalığı
· Alzheimer
· Kanser gibi kronik hastalıklara dönüşebiliyor.
HÜCRELERİNİZİ SÜPÜRÜN!
Kilo alımının özellikle de karın bölgesindeki yağlanmanın tek suçlusu alınan yüksek kaloriler olmayabilir. Hücre fonksiyonlarını yeniden düzenlemek için ‘hücrenin süpürülmesi, temizlenmesi’ gerekir. Bu alanda yıllardır yaptığım sayısız klinik deney ve çalışmanın sonucunda ortaya çıkan ‘Hücre Süpürme Programı’ hücreye temizleme fonksiyonunu yeniden kazandırırken, başta obezite olmak üzere zemin hazırladığı birçok hastalığı engelleyebilir.
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIYOR
“Hücre Süpürme Programı” hücrenin temizlenmesini hedef alıyor. Temizlenen hücrede antioksidan mekanizma güçlenerek genetik olumsuzluklar ortadan kalkar. Doğal fonksiyonlarına dönen hücreler yağ depolanmasının azalmasını, yağ yakımının da artmasını sağlar.
KİŞİYE ÖZEL ENERJİ VE BESİN İHTİYAÇLARI BELİRLENİYOR
Her insanın detoksifikasyon yani hücre temizleme yeteneği; çevre şartları, diyet, yaşam tarzı, sağlık durumu ve genetik faktörlere göre değişir. Bu nedenle ‘Hücre Süpürme Programı’na başvuran hastalara hücresel temizlik ve beslenmeden oluşan tıbbi tedavi öncesi; ileri düzey vücut analizi, metabolizma ölçümü, antropometrik testler yapılarak biyokimyasal bulgular değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde moleküler düzeyde çalışmalar yapılarak, kişiye özel enerji ve besin ihtiyaçları değerlendirilir.
BİTKİSEL TAKVİYELER DE KULLANILIYOR
Bazı protein, vitamin ve mineraller, vücudun hücre temizliği işlemini yerine getirmesini sağlar. “Hücre Süpürme Programı” ile hücrenin temizlik fonksiyonunu yerine getirmesine sağlayan besinlere ek olarak doğru formülize edilmiş bitkisel takviye kullanılır. Bu takviyeler sentetik olmayan, tamamen doğal ve antioksidan özelliği taşıyan bitkisel bileşiklerdir.
HÜCRELERİ TEMİZLEMENİN 8 YOLU
“Hücre Süpürme Programı”ndaki temel amaç, kişinin sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmesine rehberlik etmektir. Hücrenin temizliğe başlamasıyla birlikte kısa sürede iştah mekanizması normale dönerken sürekli atıştırma hissi ortadan kalkar. Bağırsak florasının da normalleşmeye başlamasını takip eden günlerde kişi kendini daha zinde ve aktif hissetmeye başlar. İlk haftanın ardından vücuttaki yağ yakımı artarken metabolizma hızlanır. Kişi bunu kilo kaybı ve vücut yağ oranındaki azalmayla somut olarak fark eder.
· Vücudun başlıca hücre temizliği enzimi olan glutatyon düzeyini korumak için öğünlerde yeterli miktarda et, balık, tavuk gibi proteinler tüketilmelidir.
· Günde 2.5 litre sağlıklı su içilmelidir.
· Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze beslenme düzenine dahil edilmelidir.
· Her gün lif yönünden zengin sebze, fıstık, tohum ve tahıllardan oluşan menüler tercih edilmelidir.
· Zaman zaman turpgiller sınıfındaki sebzeler ile çilek, enginar, sarımsak, soğan, pırasa, zerdeçal tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
· Günde en az 1 fincan yeşil çay içilmelidir.
· Bağırsakta yaşayan zararlı bakteri toksinlerinden korunmak için kefir, yoğurt tüketilmelidir.
3. SAYFA
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 20253. SAYFA
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 20253. SAYFA
23 Ocak 20253. SAYFA
23 Ocak 2025