Jandarma ekipleri, araçla ulaşım imkanının bulunmadığı dağlık alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.
Operasyon düzenleyen ekipler, toprağın yaklaşık 2 metre altındaki tarihi kalıntıları çıkarmaya çalışan 2 kişiyi yakaladı.
Manastır ve 1500 yıllık mozaikler bulundu
Jandarmanın bilgilendirmesi üzerine İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları bölgede inceleme yaptı. Çalışmalar sonunda, Roma dönemine ait manastır kalıntısı ve dünyada eşine az rastlandığı belirtilen 1500 yıllık mozaik tespit edildi, bölge koruma altına alındı.
Sarmaşık motifleriyle süslenmiş eserin üstündeki, mozaiği “kilisenin ihtiyar heyetinden bir erkeğin ailesinin esenliği için yaptırdığına” ilişkin yazı dikkati çekti.
Mozaikler, çalışmaların ardından müzeye götürülecek. Manastır için de ayrı bir çalışma yapılacak.
“Ulaşması çok zor bir bölge”

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, bölgenin tescilli alan olduğunu söyledi.
Jandarmanın bölgede kaçak kazı yapanları yakaladığını ve kendilerine de bilgi verdiğini anlatan Keser, “Burası dağlık bir bölge ve ulaşması çok zor. Jandarmanın ihbarı üzerine uzmanlarımızla alana geldik. Taban mozaiklerini tespit ettik. Burası manastır olarak kullanılmış ve bazilikası var” dedi.
Eserin arkeolojik açıdan büyük önem taşıdığını söyleyen Keser, buradaki işlemlerin ardından mozaikleri müzeye taşıyacaklarını dile getirdi.
“Mozaikler arkeolojik açıdan çok değerli”
Manastırın 4. yüzyıl ila 14. yüzyılda kullanıldığını tahmin ettiklerini anlatan Keser, şunları söyledi:
“Burada bulunan mozaikler arkeolojik açıdan çok değerli. Patika yollardan traktörle gelinebilecek bir noktada yer alıyor. Bu bir evrensel kültür varlığı ve nadir rastlanan bir eser. Korumasını sağlayıp gerekli yazışmaları yaptıktan sonra taban mozaiğini alıp müzeye taşıyacağız. Gösterdikleri hassasiyet için güvenlik güçlerine çok teşekkür ediyoruz.”
Hünkar Keser, uzmanların bölgede daha detaylı inceleme başlatacağını sözlerine ekledi.
TRT
GÜNDEM
13 Aralık 2025GÜNDEM
13 Aralık 2025SPOR
13 Aralık 2025SPOR
13 Aralık 2025GÜNDEM
13 Aralık 2025GÜNDEM
13 Aralık 2025SPOR
13 Aralık 2025
1
Akrep Nalan ismiyle tanınan sanatçı Füsun Nalan Açın, Bodrum’da hayatını kaybetti
14898 kez okundu
2
“Çamurda Politik Çalım”ın tanıtım ve imza günü 5 Mart’ta
13562 kez okundu
3
Çamlıbel Ekolojik Ürün Pazarı açılıyor
12265 kez okundu
4
Necmettin Erbakan fotoğraf sergisi açıldı
11932 kez okundu
5
Girne ve Çatalköy Belediyelerinin pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan tiyatro günleri başlıyor
11795 kez okundu