Lefkoşa’da Medya Etik Kurulu, Mağusa Haber Ajansı, Ada Pusula ve Kıbrıs Dakik isimli yayın organları hakkında uyarı kararı aldığını açıkladı. Kurul, söz konusu kuruluşların yayımladığı intihar haberlerinin gazetecilik meslek etiği açısından sorunlu olduğu kanaatine vardı.
Yapılan açıklamada, Mağusa Haber Ajansı’nda yer alan bir intihar haberine yönelik şikayetin kurula ulaştığı ve yapılan değerlendirme sonucunda, bu yayının yanı sıra kurul tarafından tespit edilen Ada Pusula ve Kıbrıs Dakik adlı internet sitelerindeki haberlerin de meslek etiği bakımından sorunlu olduğu ifade edildi.
Olayın öznesinin bir çocuk olmasının, medya kuruluşlarının sorumluluğunu daha da ağırlaştırdığı vurgulanan açıklamada, çocukların konu edildiği durumlarda yayın dili, görsel kullanımı ve kimlik çağrışımı yapabilecek her türlü unsurda azami hassasiyet gösterilmesi gerektiği kaydedildi.
İntihar olaylarının haberleştirilmesinde, kamuoyunun bilgi edinme hakkı ile insan yaşamına, toplumsal hassasiyetlere ve çocukların korunmasına yönelik etik sorumluluklar arasında son derece dikkatli bir denge kurulması gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi
“Gazetecilik meslek ilkeleri, intihar olaylarında kullanılan yöntemin ayrıntılı biçimde aktarılmamasını, olayın özendirici veya taklit riskini artırabilecek unsurlarla sunulmamasını ve olayı gösteren görsellerin yayımlanmamasını açık biçimde öngörmektedir. Kurulumuzun değerlendirmesinde, haberde kişinin intiharı hangi araçla ve ne şekilde gerçekleştirdiğine ilişkin detaylara yer verilmesinin, kullanılan görselin ve olay yerine ilişkin unsurların puslu biçimde sunulmuş olsa dahi intihar davranışını özendirici, örnekleyici ve taklit riskini artırıcı etki yaratabileceği sonucuna ulaşılmıştır.”
Bu tür olaylarda etik sorumluluğun sadece haberin öznesine değil, geride kalan aile bireylerine, yakın çevreye ve topluma karşı da gözetilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, bu doğrultuda Medya Etik Kurulu’nun Mağusa Haber Ajansı, Ada Pusula ve Kıbrıs Dakik hakkında uyarma kararı aldığı bildirildi.
Çocuk yaştaki bireylerle ilgili konularda kamusal makamların hak temelli ve koruyucu bir yaklaşım benimsemesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kaydedildi
“Kurulumuz, aynı olayda Polis Basın Subaylığı tarafından isim verilerek açıklama yapılmasını da doğru bulmamaktadır. Özellikle çocuk yaşta bireyleri ilgilendiren adli olaylarda kamusal makamların da hak temelli ve koruyucu bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir. Daha önce 18 yaşın altında gerçekleşen pek çok adli olayın polis basın bültenlerinde yayımlanmadığı bilinmektedir. Aynı etik yaklaşımın bu olay bakımından da gözetilmesi gerektiği açıktır. Polis makamlarının olaylar hakkında bilgi paylaşırken isim açıklama ya da açıklamama konusunda dengeli, adil ve tutarlı bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir.”
Medyanın görevinin trajedileri sansasyon nesnesine dönüştürmek değil, kamuoyunu bilgilendirirken insan onurunu, toplumsal duyarlılığı ve yaşam hakkını koruyan bir yayıncılık anlayışını güçlendirmek olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, tüm medya kuruluşları, kamusal bilgi paylaşımı yapan kurumlar ve sosyal medya kullanıcıları, özellikle çocukları ilgilendiren hassas olaylarda etik sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet edildi.
GÜNDEM
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026SPOR
02 Haziran 2026SPOR
02 Haziran 2026SPOR
02 Haziran 2026
1
Kafe İşletmecilerinden Sağlık Bakanlığının Önüne Kurmuş Oldukları ‘Mini Kafe’ İle Eylem Yaptı
122949 kez okundu
2
HEKİMOGLU’ndan MÜTHİŞ AÇILIŞ!!! 10.47
88515 kez okundu
3
Sağlık Bakanlığı:Asya bebeğin tedavisine başlandı
45463 kez okundu
4
Enerji ve Ekonomi Bakanı Arıklı “Kablo ile Elektrik Ana Projemiz”
30823 kez okundu
5
“Milli Davaya Sahip Çıkılmalıdır”
29004 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.