Pazartesi Günlerine Sendromunuz mu Var? Buyurun Pazartesi Sendromunun 6 Bilimsel Nedeni…
1. Uyku Düzeni
Zihinlerimiz bedenlerimizin biyolojik saatinin iflah olmaz birer kölesi. Her yıl saatleri ileri-geri alma zamanı geldiğinde, bir saatlik değişim bile uyku düzenimizi mahvedebilir. Neyse ki biz ülkece bu saatleri ayarlamaktan vazgeçtik. Ancak yine de bu durumu her hafta yaşadığımız söylenebilir. Pek çok insan hafta içinde yeterince uyuyamadığı vakitleri hafta sonunda telafi etmeye çalışıyor. Ancak 2 günde 1 veya 2 saatlik uyku bile biyolojik saatimizi bozmaya yetiyor. Bilim adamlarına göre, fazladan uyuduğumuz uyku biyolojik saatimizi 45 dakikaya kadar değiştirerek hafta başında daha yorgun hissetmemize neden oluyor. Böylece hafta sonunda iyi dinlendiğimizi düşünsek bile Pazartesi sabahları uyanmakta güçlük çekiyoruz.
2. Yeteri Kadar Sosyal Olamamak
İnsanlar sosyal hayvanlardır ve mutlu olmak için “kabile”deki yerlerinde rahat hissetmelidirler. Bilim adamlarına göre, 2 günlük bir tatil bile bize işimizin ve yerimizin güvende olduğundan emin olma kaygısını yaşatabilir. İş arkadaşlarınızla sözlü paylaşım yapmak, bir başka tabirle havadan sudan konuşmak yeni haftaya adapte olmanıza yardımcı olurken; paylaşımda bulunmamak Pazartesi sendromuna sebep olabilir.
3. Ani Değişimler
İnsanların duygularını düzenli aralıklarla kaydeden bilim adamları, Pazartesilerin Salı, Çarşamba veya Perşembe günlerinden daha fazla stres yaratmadığı kanısına ulaşmışlar. Cuma günleri ise hafta sonu beklentisine girdiğimiz için çok daha iyi geçiyormuş. Yani Cumalar hariç haftanın her günü aynı berbatlıkta. Ancak hangi günün daha berbat olduğu hatırlamaları istendiğinde istisnasız bütün katılımcılar Pazartesi cevabını vermişler. Bu da bizi Pazartesileri yaşadığımız ani duygusal değişikliğe getiriyor. Pazar gününden (mutlu tatil günü) Pazartesi’ye (iş günü) geçiş sırasında yaşadığımız duygusal değişim, ardışık iki iş gününde yaşadığımız değişimden çok daha fazla. Bu yüzden ne yaparsak yapalım Pazartesileri her zaman haftanın en kötü günü gibi hissettirecek.
4. Kendini Kötü Hissetmek
Ortalama bir hafta sonunda normalden daha fazla yiyip içiyor olabiliriz. Bu da üzerimizde fiziksel olarak kötü bir etkiye sebep oluyor. Bu durum yapılan bir çalışmaya göre kadınların en az çekici hissettikleri günün Pazartesi oluşunu açıklıyor.
Aynı zamanda insanlar Pazartesi günlerini bir şeyleri değiştirmek için en uygun gün olarak görüyorlar. Haftanın ilk gününde diyete başlama ya da sigarayı bırakmaya karar verme ihtimalimiz çok yüksek. Bu değişiklikler olumlu olsa da, yapılması kolay ya da eğlenceli değişiklikler değil. Üstelik de değişim duygusu kendimizi kötü hissetmemizden kaynaklandığı için Pazartesi sendromumuza negatif katkıda bulunuyor.
5-Daha Sağlıksız Olmak
Pazartesileri daha sağlıksız hissetmeseniz bile öylesiniz. Bilim adamları kilosunda ciddi değişiklikler yaşamayan katılımcıların bile tartıda en ağır çıktıkları günün Pazartesi olduğunu ortaya koymuş. Aynı zamanda Pazartesi günleri kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıkların en yaygın görüldüğü gün. Sonunuz hastanede bitmese bile, Pazartesi günleri kan basıncınız ve dolayısıyla hasta olma ihtimaliniz diğer günlerden daha yüksek.
6. İşini Sevmemek
Gallup şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre katılımcıların p’i işinden nefret ediyor veya daha iyi ihtimalle kendini işine bağlı hissetmiyor. Bu da psikiyatristlerin ve yaşam koçlarının Pazartesi Sendromu olarak adlandırdığı şeye hizmet ediyor. Depresyon ve kaygı gibi duygu durum bozuklukları pazar gecesinden başlayabiliyor ve verimsiz bir Pazartesi gününe sebep oluyorlar. Bu durum yeni iş başvurularının 7’sinin Salı günleri yapılmasını açıklıyor; nefret ettiğiniz işte başka bir berbat Pazartesi geçirdiniz ve ayrılmak için hazırsınız.
гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓійЊ 10 mg еј·гЃ• – гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓійЊ 10 mg еј·гЃ• イソトレチノイン еЂ¤ж®µ
г‚·гѓ«гѓ‡гѓЉгѓ•г‚Јгѓ« е‰ЇдЅњз”Ё – г‚·гѓ«гѓ‡гѓЉгѓ•г‚Јгѓ« гЃЇйЂљиІ©гЃ§гЃ®иіј г‚їгѓЂгѓ©гѓ•г‚Јгѓ« е‰ЇдЅњз”Ё
プレドニンジェネリック йЂљиІ© – г‚ўгѓўг‚г‚·гѓ« – 500mg г‚ўг‚ёг‚№гѓгѓћг‚¤г‚·гѓі – 500mg