Havaların soğumaya başladığı kış aylarında hastalıklardan korunmanın yolu beslenmemizden geçiyor.
Kış mevsimi ile soğuyan havalar beraberinde hastalıkları da getiriyor. Kışın tüketilmesi gereken besinler konusunda açıklamalarda bulunan
Dr. Orçun Orhun, vücudumuzun bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğu gıdaların D vitaminince zengin besinler olduğunu ve mevsim geçişlerinde vücutta oluşan dirençsizliği önlemek için neler yapılması gerektiğini açıkladı.
Savunma sistemini güçlendirici gıdalar
Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketiminin de önemli olduğunun altını çizen Orhun; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesinin bağışıklık sisteminin kuvvetlendirdiğini söyledi.
Kış aylarında vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler ve besinler hangileri?
Cildimizin güneşin UV ışınlarını kullanarak D vitamini üretme kapasitesine sahip olduğunun altını çizen Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Orçun Orhun, bu vitamin eksikliğinin yaygın olmasının sebebinin ise D vitamini içeren gıda sayısının az olmasının ve gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmamasından kaynakladığını söyledi.
Balık, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler ile kuşburnu, yeşil biber, çilek ve turunçgiller’in tüketilmesinin kışın vücutta oluşan vitamin eksikliğini dengeleyeceğinin altını çizen Dr. Orhun, günlük olarak tüketilmesi gereken besinlerin de önemine değindi.
Günlük olarak tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
Süt ve sütten yapılan yiyecekler ile kalsiyum açısından zengin; yoğurt ve peynir grubundaki besinlerin yetişkinler tarafından günde en az 2 porsiyon; çocuklar, hamile ve yaşlılar için ise 3-4 porsiyon kadar tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr.Orçun Orhun; et, tavuk, balık, yumurta, kuru nohut, fasulye, mercimek ve bu besinlerden yapılan ürünlerin vücudun enerji ihtiyacını karşıladığını, bu besinlerin de günde 2 porsiyon tüketilebileceğin altını çizdi.
D Vitamini eksiklikleri ve çözümleri
D vitamininin az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğunun altını çizen Dr.Orçun Orhun, beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamanın oldukça zor olduğunu vurguladı. Bu alanda yapılan araştırmaların ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını göstermekte olduğunu belirten Orhun, anne sütü içinde bulunan D vitamininin genellikle bebeğin ihtiyacını tam olarak karşılamak için yeterli olmadığını bu nedenle yaz aylarında bebeğin düzenli olarak güneşe çıkarılarak (en az 10-15 dakika) yeterli oranda D vitamini aldığından emin olunması gerektiğini belirtti.
Kilo vermeye yardımcı ilaçların kalsiyum emilimini azalttığınını vurgulayan Orhun, bu gibi ilaçların D vitamini üretimini olumsuz yönde etkileyebileceğini ve bu eksikliklerin yetişkinlerde osteoporoz, çocuklarda ise raşitizme yol açtığını açıkladı.